fredag, november 19, 2004

spela Allan

Nyligen sparkades en fackligt förtroendevald i Bjuv från sina uppdrag, med anledningen av att han är Sverigedemokrat. Frågan är: var det rätt att göra det, eller skulle Industrifacket respektera att Allan Jönssons valts av fackmedlemmar?

Visst finns det åsikter som är för extrema för att en förtroendevald ska kunna ha dem, det känns omöjligt att till exempel tänka sig en nazistisk fackrepresentant. Men var går gränsen? Faran är att den ständigt förskjuts för att till slut endast acceptera liktänkande.

Självklart är Sverigedemokraterna en samling idioter. De pratar om att mångkultur aldrig funkar, utan att reflektera över att varken kristendom eller demokrati skulle ha kommit in i Sverige om det tankesättet hade följts tidigare. Inte vårt alfabet eller våra siffror heller, för den delen. Men det är faktiskt inte ett brott att vara en idiot. Istället gäller det att avgöra om Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti eller inte. (Om ni frågar mig är svaret ja, det är de.)

Men i Allan Jönssons fall behöver man inte fundera så långt. Trots att han har hävdat att hans fackliga och politiska arbete går utmärkt att hålla isär, har han fört fram sina politiska åsikter i insändare och undertecknat med sin fackliga titel. Det är skäl nog att utesluta honom, och felet är Allans och ingen annans.

Inga kommentarer: