torsdag, november 11, 2004

Bloggtoppen

Det svenska mediebevakningsbolaget Observer listade "de tio viktigaste svenska bloggarna", och konstaterade att högern dominerade klart. Och det verkar stämma om man ser på listan, till exempel så har personerna bakom bloggarna på plats 2, 3, 6, och 9 stark anknytning till högerns tankesmedja Timbro.

Det här har skapat debatt i den svenska bloggvärlden. Chadie hävdar att en blogg inte är en blogg utan kommentarsmöjlighet, något som Johan Norberg och Dick Erixon saknar. Jag håller inte riktigt med: enligt till exempel Wikipedias definition är kommentarer inget krav, även om det naurligtvis är en stor brist när en bloggare inte vill/vågar låta personer kommentera inläggen. Däremot har Chadie helt rätt i att många av de så kallade "viktigaste" bloggarna inte finns med på topplistan på weblogs.se. Patrick har gjort en liknande jämförelse.

För vad det egentligen handlar om, som Observer själva erkänner, är deras egen högst subjektiva bedömning av vilka bloggar som är viktigast. Att listan då har tyngdpunkten till höger säger kanske mer om deras åsikter än om den svenska bloggvärlden. Visst, listan kan vara intressant att läsa. Men tro för allt i världen inte att den representerar någon absolut sanning. Jag menar, "Egna tankar" är ju inte ens med.

Inga kommentarer: