torsdag, november 11, 2004

Kreationism

I Grantsburg, Wisconsin kommer skolorna på fullt allvar att lära ut kreationism. Visst det pratas i förslaget lite allmänt om "andra teorier och modeller", men något säger mig att det inte är den buddhistiska skapelseläran som åsyftas. Kreationismens förespråkare kommer ständigt med samma argument: evolutionsläran är bara en teori, och det är inskränkt att endast studera en teori. Med den logiken skulle man lika gärna kunna släppa fram de som tror på att jorden är platt: varför ska "klotförespråkarna" få all uppmärksamhet? Skillnaden mellan evolutionsteorin och kreationismen är att den förra är en sammanhängande förklaringsmodell som kan förklara våra observationer, på samma sätt som den heliocentriska (solen i centrum) teorin förklarar våra observationer av himlakropparnas rörelser. Mer information finns på den faktaspäckade sajten talk.origins, som sågar kreationismen totalt.

Här i Sverige har vi tack och lov i stort sett varit förskonade från liknande idéer. Visserligen motionerade kristdemokraten Tuve Skånberg 1992 om att släppa fram kreationismen i de svenska skolorna (för det "öppna forskningsklimatets" skull), men tack och lov har han inget gehör för sina virrigheter i partiledningen.

Däremot finns det anledning att oroa sig över andra kvasivetenskapers ställning i Sverige. En undersökning av "Vetenskap och Allmänhet" visar att 18% av svenska folket bedömer astrologi som ett vetenskapligt område - liksom 22% av lärarna!

Inga kommentarer: