lördag, november 06, 2004

Efter valet

Det ska väl lära mig att inte försöka mig på fler förutsägelser. Vallokalundersökningarna verkade tyda på att jag hade varit för pessimistisk - Kerry skulle kunna vinna både Ohio och Florida - men till slut vann han ingendera. Bush vann valet, och den här gången fick han även flest röster. Faktiskt flest röster som någon någonsin fått i ett presidentval, men eftersom befolkningen i USA växer varje år så är det inte mer överraskande än att filmer spelar in mer pengar nu än tidigare. Det är intressant att läsa hur Bushs hejaklack trycker på det faktum att Bush fick så många röster, till och med en absolut majoritet. Jag minns inte att samma personer tyckte att antalet röster var lika viktigt i senaste presidentvalet...

Även i senaten och kongressen gick republikanerna framåt. Under Bushs tid vid makten har republikanerna gått framåt på alla fronter, något som är anmärkningsvärt. Normalfallet i amerikansk politik är annars att väljarna tycks vilja fördela makten: en Republikansk president betyder demokratiska framgångar i kongressen och senaten, och vice versa. Det ska bli intressant att se om tendensen fortsätter 2006, eller om republikanerna upprepar misstaget de gjorde efter 1994 och gapar efter för mycket.

Tittar man närmare på de republikanska framgångarna i senaten är det en dyster läsning: Tom Coburn, en ny senator från Oklahoma, vill införa dödsstraff för aborter. Jim DeMint, ny senator från South Carolina, vill förbjuda homosexuella lärare. John Thune, som slog ut demokraternas tidigare minoritetsledare Tom Daschle, vill förbjuda flaggbränning. Land of the free?

Inga kommentarer: