onsdag, oktober 27, 2004

Sagan om de försvunna sprängmedlen

Det hela började med en artikel i New York Times: 380 ton kraftfulla sprängämnen hade försvunnit från en anläggning i Irak. Kerrys kampanj tog snabbt upp det som ett exempel på hur Bushadministrationen hade misslyckats med att hålla Irak säkert efter Saddams fall.

Pentagon försvarade sig med att det var mycket möjligt att sprängmedlen hade försvunnit innan USA intog anläggningen, och fick stöd av slasksajten Drudge Report: NBC-reportrar var med när anläggningen intogs, och då fanns minsann inga sprängmedel där!

Tyvärr håller den historien inte ihop om man börjar studera den lite närmare. Fox rapporterade att USA hade tagit anläggningen redan 4 april, och det sades inget om försvunna sprängmedel. Andra källor i Pentagon motsade den officiella versionen. Dessutom visade det sig att NBC-truppen inte hade sökt efter sprängmedlen, de var upptagna med ett krig.

Till råga på allt hävdar nu irakierna själva att det är omöjligt att sprängmedlen försvann innan Saddamregimen föll.

Jag är inbegripen i en liten debatt med Michael Moynihan om ovanstående händelser, men tyvärr verkar Michael hellre diskutera mig än sakfrågor. Tydligen är jag naiv, partisan, och "one of those Johnny-come-lately-to-American-politics types". Kanske det, men jag har i alla fall inte fel!

Inga kommentarer: