torsdag, oktober 21, 2004

Dick och Fox

Sveriges Television sände nyligen dokumentären Outfoxed, som visar hur Fox News inte är så "fair and balanced" som de hävdar. Bland annat får vi se en sekvens innan en Bushintervju, där presidenten och reportern Carl Cameron pratar om hur Carls fru kampanjar med presidentens syster. Jävsituation? Inte på Fox.

Dick Erixon gillar Fox, och vill visa att den "så kallade" dokumentären, som han uttrycker det, har fel. Hans bevis?
Det ansedda medieforskningsinstitutet Center for media and public affairs har publicerat en ny studie som granskar nyhetsförmedlingen under september månad.

Fox News visar sig vara minst obalanserad. Man hade visserligen större andel positiva omdömen om Bush (30 procent) än om Kerry (28 procent). Men denna obalans var liten i jämförelse med de tre traditionella kanalerna, som alla hade mer fördelaktig rapportering om Kerry: ABC 38 procent för Kerry, 20 procent för Bush, CBS 38-35, NBC 38-30.
Verkar imponerande, men som vanligt ger Dick inte hela sanningen. Två viktiga detaljer är:

1. Dick ignorerar en tidigare studie från samma medieforskningsinstitut, som tittade på augusti. Där kan vi läsa att Fox hade 45 procent positiva omdömen om Bush, mot endast 17 procent för Kerry. Det kan jämföras med den samlade bilden av ABC, CBS, och NBC, där Bush fick 43 procent och Kerry 41.

2. Dick kan inte ens ge korrekta siffror från den rapport han refererar till. De siffror han redovisar för ABC, CBS, och NBC rör "percent positive evaluations". Motsvarande siffra för Fox är 31 procent för Bush och 21 procent för Kerry. Istället Går Dick till en annan tabell, "tone of substantive evaluation", för att hitta siffrorna 30%-28%. Var det en medveten lögn för att de riktiga siffrorna sa emot hans tes, eller var det bara gammal hederlig inkompetens? Ingen vet, men fel är det hur som helst.

Inga kommentarer: