onsdag, oktober 13, 2004

Dick och Amnesty

Dick Erixon är en bloggare (dock utan kommentarsmöjlighet eller riktiga permalänkar) som kallar sig liberal. Något han är ganska liberal med är sanningen, han använder sig ofta av halvsanningar eller rena felaktigheter för att föra fram sin tes. Ett exempel är Amnesty, en organisation som Dick av någon anledning inte gillar alls. I augusti skrev han
I ett pressmeddelande riktar [Amnesty] stark kritik mot Sudans regering för att hota och tysta kritik. Det är bra. Frågan är varför man höll tyst om samma sorts övergrepp i Irak under 30 år och sedan med all kraft motsatte sig att Iraks regim avsattes? Amnesty måste göra avbön om Irak för att kunna återupprätta sitt anseende.
Jag tyckte att det lät märkligt att Amnesty inte hade klagat på Irak en enda gång under 30 år. En snabb webbsökning visade att det fanns massor med exempel där Amnesty kritiserar Irak, och jag skickade länkarna till Dick så att han kunde korrigera sitt inlägg. Istället struntar han blankt i sanningen och låter lögnen stå kvar.

Idag tisdag är Dick igång igen och visar genom kritiken mot Amnesty upp sina "liberala" värderingar.
Svenska medier, Amnesty och allahanda organisationer har protesterat mot att fångar hållits inlåsta i Guantanamobasen, Kuba. Under rubriken "Frisläppt Guantánamofånge hotar döda kinesisk gisslan" skriver SVD om vad de kan ta sig för när de blir utsläppta. Vad säger Amnesty idag? Vad är budskapet till de kidnappade och deras anhöriga? ”Terrorismen är bara ett påhitt av Bush”? Eller som John Kerry gjort, jämföra terrorism med proplemet med prostitution?
Okej, för det första var det USA som släppte den aktuelle fången eftersom han enligt Pentagon inte längre utgjorde något hot. För det andra så har Amnesty klagat på att Guantanamofångarna suttit inspärrade under lång tid utan rättegång, något som inte hör hemma i ett modernt rättssamhälle. På vilket sätt är det fel av Amnesty? Det verkar som om Dick anser att det är rätt att hålla personer inspärrade utan bevis så länge som man känner för det om man tror att personerna kanske, någon gång i framtiden, kan komma att begå brott. Att dessutom försöka skylla kidnappningen på Amnesty är både ologiskt och riktigt låg debatteknik.

Inga kommentarer: