lördag, oktober 23, 2004

Kungen, Vänsterpartiet, och Alf Svensson.

På söndag går Tunisien till presidents- och parlamentsval. Demokratin i landet är dock minst sagt bristfällig. Till exempel dömdes nio unga tunisier förra året till upp till 26 års fängelse - för att ha använt Internet. Amnesty har en lång lista på övergrepp som landet begått. Den sittande presidenten "vann" senaste valet med 99,4 procent av rösterna, och skulle egentligen inte ha fått ställa upp igen, men tvingade igenom en reform som tillåter honom att sitta två perioder till.

Det här hindrar inte Alf Svensson, som blivit inbjuden som valobservatör, att lovorda landet:
"Tunisien ligger inklämt mellan de regionala stormakterna, Libyen och Algeriet men har lyckats skapa en större öppenhet än dessa länder och har byggt goda relationer till Europa"
Nu är det inte bara kungen som hyllar öppenhet i odemokratiska länder, utan även före detta partiledare. Eftersom de borgerliga nyligen gett Vänsterpartiet (välförtjänt!) kritik för att ingen i det partiet vågar säga att Kuba är en diktatur och inget annat, antar jag att Alf Svensson nu lär utsättas för samma kritik. Jag menar, allt annat vore ju dubbelmoral.

Inga kommentarer: