onsdag, mars 30, 2005

Dick och demokratin

Allas vår Dick Erixon tillbringade en del av påskhelgen med att göra topplistor. På listan "västvärldens skurkar" hamnade den spanska premiärministern Zapatero på femte plats (efter Ted Kennedy, men före Charles Manson som inte ens tog sig in på listan).

När en politiker vinner ett demokratiskt val för att sedan infria sitt vallöfte att ta hem landets soldater från Irak innebär det alltså en fruktansvärd eftergift till terroristerna. Men det gäller förstås enbart i fallet Zapatero. I andra fall kan samma sak vara "otroligt underbar".

4 kommentarer:

Tobias Lindberg sa...

Förklaringen är helt enkelt att Dick Erixon är en hycklare!

Bulten i Bo sa...

Faktum är att Leonid Kutjma började med trupptillbakadragningen t.o.m. innan den valsegrande Viktor Jusjtjenko hade tillträtt. Hans vallöfte genomfördes alltså av den avgående presidenten; en sådan respekt för demokratin borde ha uppmärksammats mera.

Vad beträffar Dicks lista verkar det som man man får bra placering om man låter sig luras att det skulle finnas massförstörelsevapen i Irak!

Tomas sa...

Poängen är att Zapatero innan terrordådet i Madrid gick ut med vallöftet att han skulle dra tillbaka soldaterna om han vann valet. Han vann valet i god demokratisk ordning, och infriade sitt vallöfte. Det är inte, som Dick hävdar, att lyda terroristerna.

Sen tyckte jag bara att det var kul att Dick så lättvindigt friar Yushchenko. Tidigare har det inte funnits några nyanser i Dicks beskrivning av Iraksituationen: den som är emot irakkriget är per definition för Saddam och fortsatt förtryck. Nej, Dick får hyfsa till argumenten om han vill ha några pengar av mig.

Tomas sa...

Att Zapatero från början ansåg att Spanien borde ta bort trupperna är en viktig detalj. Om han istället först hade tyckt tvärtom för att sedan ändra sig efter terrordådet hade man kunnat prata om att "lyda" terroristerna, men som det är nu höll han helt enkelt fast vid sitt vallöfte.

I övrigt håller jag med dig om att det är lättare att kritisera personer på vänsterkanten än att försvara Dick.