tisdag, juni 13, 2006

Växthuseffekten i förgrunden

En film baserad på en föreläsning av Al Gore kanske inte låter alltför intressant, men faktum är att dokumentären An Inconvenient Truth har blivit rosad av kritikerna samtidigt som den går mycket bra i ett begränsat antal biografer. Gore har varit intresserad av miljöfrågorna sedan sextiotalet, och jobbade för att skapa opinion i frågan under sin tid som kongressman. 1992 skrev han boken Earth in the balance, som gick upp på New York Times topplista, och efter tiden som vicepresident har han fortsatt att resa runt och informera om den globala uppvärmningen. Och de fakta han presenterar i filmen håller för att granskas.

Debatten om växthuseffekten är i stort sett över; i alla fall utanför oljebolagen och ett fåtal debattörer på högerkanten. Den före detta skeptikern Gregg Easterbrook berättar om varför han har bytt sida:
...has anything happened in recent years that should cause a reasonable person to switch sides in the global-warming debate?

Yes: the science has changed from ambiguous to near-unanimous. As an environmental commentator, I have a long record of opposing alarmism. But based on the data I'm now switching sides regarding global warming, from skeptic to convert.
Filmen har också gjort att Gore har seglat upp som en av favoriterna till att bli demokraternas nästa presidentkandidat - trots att han aldrig sagt att han funderar på att ställa upp. Kanske kommer han att ställa upp, kanske inte, men genom att ge miljöfrågorna publicitet har han hur som helst visat att det finns en framtid efter att ha "förlorat" ett presidentval.

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.