lördag, juni 25, 2005

Folkpartiet gör helt om!

Ni kanske minns byggkonflikten i Vaxholm? Folkpartiets inställning var tydlig: det fanns ingen anledning att gästarbetare (i det här fallet byggarbetare) från Lettland skulle ha löner på svensk nivå, när lönen de hade i alla fall var okej med lettiska mått mätt.

Nu verkar det dock som om Folkpartiet har dragit tillbaka sin ståndpunkt för att istället med bestämdhet hävda motsatsen. Hur ska man annars tolka EU-parlamentarikern Cecilia Malmströms kommentar till gästarbetares (i det här fallet EU-parlamentarikers) nya lön?
-Det är skönt att alla får samma lön.

Skönt? Att alla, oberoende av hemland, får samma lön? Utan koppling till t.ex. vad deras landsmän tjänar i hemlandets parlament? Tydligen är det så det ska vara enligt det nya Folkpartiet.

Cecilia förtjänar all respekt: det är inte lätt att bryta med sina gamla åsikter. Möjligen underlättades kursändringen av att Cecilias månadslön höjdes med 16,000 kronor, eller med andra ord, fyra lettiska byggarbetare.

2 kommentarer:

Håkan sa...

Ska jag tolka inlägget som att du tycker att EU-parlamentarikerna borde ha olika lön beroende på vilket land de kommer från? Gäller det i så fall även byggnadsarbetare som vill arbeta i Vaxholm?

F.ö. visste inte att det gjordes skillnad på "riktiga" EU-medlemmar och "gästmedlemmar". Vilka EU-parlamentariker klassificerar du som "riktiga" och vilka hör till gruppen "gästarbetare"?

Tomas sa...

Tolka inlägget som du vill, men tanken med det var inget annat än att medelst ironi visa på folkpartiets inkonsekvens. (Personligen håller jag inte med fp i Vaxholmsfrågan.)

Jag har inte sagt något om gästmedlemmar vs riktiga medlemmar, så jag vet inte vad du fick det ifrån. Alla EU-parlamentariker kan ju (med glimten i ögat) benämnas gästarbetare, då de inte arbetar i sitt hemland. (Med tanke på de fyra dagar per månad som spenderas i Strasbourg gäller det även belgare!)