måndag, december 06, 2004

Helium-3

I Sydsvenskan skriver idag Ulf Törnberg om hur det finns drygt en miljon ton helium-3 på månen. Förhoppningen är att vi i framtiden ska kunna använda ämnet för att utvinna fusionsenergi från ämnet, även om vi som Ulf mycket riktigt säger inte är där än. Johan Norberg nappar på artikeln:
Environmentalists say that the planet´s resources are limited. So what? There is a whole universe out there.
Johan ignorerar detaljen att vi inte kan ta tillvara energin med dagens energi, men upprepar Ulfs "analys" att det skulle räcka med fyra rymdfärjeturer á 25 ton var för att täcka ett års energibehov för hela jorden. Jag undrar om Johan eller Ulf är medvetna att rymdfärjan maximalt når en omloppsbana på 643 km, medan månen är 384,400 kilometer bort. En mer rättvisande jämförelse skulle vara med Apolloprojektet: Apollo 11 förde med sig hem 22 kg materia från månytan. Det skulle alltså behövas drygt 4,500 sådana resor för att täcka ett års energibehov, eller med andra ord 12-13 färder per dag. Hmm. Självklart ska vi utreda möjligheterna att ta tillvara den lagrade energin, men tills dess kanske vi skulle lyssna lite på de där miljönissarna ändå?

1 kommentar:

Bulten i Bo sa...

Bäste Thomas, de mariginella problem som du nämner (begränsningar av rymdfärdernas prestanda) har faktiskt Timbro också en lösning på. I rummet brevid Johan sitter det nämligen en gosse som har lösningen på detta.

Att världen hittils inte heller lyckats utvinna så värst mycket fusionsenergi överhuvudtaget, det går säkert också att lösa med en privatisering av fusionsforskningen. Fråga Johnny och Johan!