torsdag, oktober 27, 2005

Rosa Lee Parks, 1913-2005

Hon hade satt sig på sin anvisade plats, men nu sa busschauffören åt henne att resa på sig för att ge plats åt en vit man. Då vägrade hon.

"Well, I'm going to have you arrested", sade busschauffören.

"You may go on and do so", svarade Rosa.

Hon blev arresterad, och det var början på slutet för segregeringen i Alabamas bussar. Att sedan medborgarrättsrörelsen lyckades krossa USA:s apartheid var ett verk av otaliga människor, men allt började med att Rosa Parks var trött på att ge vika.

torsdag, oktober 13, 2005

Diktaturkramare

Ibland kan diktaturkramare nästan vara roliga, som när Castros svenska hejaklack anklagar Lars Ohly för att gå USA:s ärenden. Men framför allt är de tragiska. Diktatur är alltid fel, och den som säger något annat visar på ett förakt för demokratin. Därför är det motiverat att, bland hyllningarna på 80-årsdagen, påminna om Thatchers diktaturkramande.

kina-tv

Det var kanske lugnast att driva med Göran Persson. Kan ni tänka er hur högerbloggarna skulle ha reagerat om SVT istället hade presenterat Reinfeldt som Mussolini?

fredag, oktober 07, 2005

Rutinmässig halvlögn

RolandPM blir arg när Karin Henriksson i dagens SvD säger att Bushadministrationen kämpar med vikande opinionssiffror:
Vikande opinionssiffror? Nyheten i USA i det avseendet har den senaste tiden varit att Bushs opinionssiffror har vänt uppåt.
Är du säker på det, RolandPM?

Uppdatering:

RolandPM verkar ha fått en del kritik för inlägget, och erkänner att rubrikvalet var korkat, samt att hans beskrivning av Bushs opinionssiffror var en "svag vinkling". Alltid något. Den ovan nämnda opinionsmätningen från CBS verkar han döma ut eftersom CBS tydligen är kända att alltid ge högern dåliga siffror. Poängen var dock att Bush enligt CBS aldrig haft så lågt stöd som nu.