måndag, april 25, 2005

Forskning och friskolor

När jag tidigare nämnde Christina Wikströms forskning skrev jag att undersökningen inte skulle accepteras utan granskning, även om resultatet var intressant. Det är viktigt att kritiskt undersöka alla argument, oavsett om man håller med dem eller inte.

En som totalt missat det är Dick Erixon. Han skriver att "konspirationen mot friskolorna" (jag tror att han menar Christinas avhandling) är avslöjad. Varför då? Enbart därför att Skolverket presenterar siffror som visar att friskoleelever i genomsnitt klarar sig bättre på de nationella proven. Även den normalt rätt så sansade Johan Norberg tror att det är den enda orsaken till de siffror som Christina presenterade.

Problemet är att artikeln inte säger något sådant. Det enda den säger är att det här kan vara en del av förklaringen till att friskoleelever får högre betyg. Dessutom så poängterar Kristian Ramstedt från skolverket att underlaget är för litet för att dra några långtgående slutsatser. Antingen läste Dick och Johan bara rubriken på artikeln, eller så ignorerar de helt enkelt allt som inte passar in i deras världsbild.

Siffrorna som presenteras motsäger inte på något sätt Christinas slutsatser, eftersom hon aldrig antagit att elever i friskolor är ekvivalenta med elever i kommunala skolor. Det hon har gjort är att jämföra elever med samma resultat på högskoleprovet, och funnit att de elever som gått i en friskola i genomsnitt fått bättre betyg. Då högskoleprovet testar kunskaper i matematik, svenska, och engelska borde det vara en relevant mätare av elevernas kunskap. Det som var poängen var alltså att elever i friskolor kan förväntas få högre betyg än likvärdiga elever i den kommunala skolan, inte att friskolor i allmänhet ger högre betyg. Synd att avhandlingen missförstods av Timbrobloggarna. Ännu mera synd om missförståndet var avsiktligt.

tisdag, april 19, 2005

Framgångens förbannelse

Grabbarna på Stockholm Spectator har länge jobbat hårt med sin huvuduppgift: hitta fel i DN. Ett felaktigt förnamn är mer än tillräckligt med material för ett inlägg fullt med spekulationer, uttrycket "Thatcherregimen" kan inte ha någon annan förklaring än att DN anser att den förra premiärministern var en diktator.

Efter slitet kommer belöningen, bland annat fick de nyligen - i DN! - utgöra ansikten för hela den svenska bloggvärlden! Grattis säger jag, och ett speciellt grattis till Michael Moynihan, som det har varit riktigt kul att diskutera med. Men låt nu inte framgången göra er feta och trötta: i artikeln där ni intervjuvas kallar DN bloggen socialdemokrati.se för "regimkritik". Eftersom den bloggens enda syfte är att angripa socialdemokraterna måste det ju betyda att DN anser att Göran Persson är en diktator. Och ändå ser jag inte ett enda inlägg hos er om detta! Jag hoppas att detta bara är ett mänskligt misstag, och att ni menar allvar med ert löfte att även fortsättningsvis vara en fruktansvärd smärta i baken på DN.

söndag, april 17, 2005

Friskolor

Det har diskuterats vad anledningen är till att elever på friskolor har högre betyg än andra elever. Är det verkligen så som en del säger, att friskolor automatiskt blir bättre än tråkiga kommunala skolor? I Gnesta ligger den kommunala Frejaskolan samt friskolan Waldorfskolan, den senare med klart högre betyg. I den här artikeln lät rektorn för Frejaskolan nästan som en dålig förlorare när han sa:
– Så goda resultat som Waldorfskolan tror jag inte att någon kommunal skola någonsin kommer att få. Man kan undra vad de sätter betyg på egentligen.
Skolverket pekade istället (alldeles korrekt) på att eleverna som tas in på friskolor helt enkelt ofta har bättre förutsättningar för sina studier, och lade till:
– Det finns inga belägg för att lärare på friskolor ger eleverna högre betyg än de förtjänar.

Men nu finns det det, tack vare Christina Wikström!
I sin avhandling har hon analyserat betyg från samtliga elever som gått ut gymnasiet med avgångsbetyg baserade på den nya betygsskalan. Resultaten visar att det finns systematiska variationer i betygsättningen. Exempelvis är små skolor och friskolor mer generösa i sin betygssättning än andra skolor.

Självklart ska inte undersökningen blint tas som en absolut sanning, men det är ett minst sagt intressant inlägg!

fredag, april 08, 2005

Give peace a chance

Alicio och Jinge är vänner igen! Iallafall verkar de ha grävt ner stridsyxan. Trevligt!

Uppdatering:
Jaha, det höll fram till den 18 april...